Ugrás a tartalomra
     

Ipari ingatlan közvetítése

Ipari ingatlan közvetítő megbízása – a lehető legmagasabb eladási ár elérése érdekében!
Hogyan lehet elérni…….?
Megbízás előnyeiről és hátrányairól szól ez a rövid írás.

Akkor tudja/hajlandó egy Vevő a lehető legmagasabb áron megvenni az adott ipari ingatlant ha adottságait 80-100 %-ban ki tudja használni. Akkor jó vétel számára ha nincsenek jelentős „holt terek” és az ingatlan egészét profit termelésre tudja fordítani, akár raktárról, akár üzemről vagy más speciális ipari tevékenységről van szó.

Akkor hasznos és értékes egy ipari ingatlan közvetítő ha ezt felismeri, összefoglalja és az adott ipari ingatlan előnyös tulajdonságait közvetíti a szakmai Keresők felé. Erre a hagyományos lakó ingatlanokra kialakított internetes felületek nem alkalmasak. mert ipari ingatlan portálok sem megfelelőek prémium lakások megjelenítésére. 

Persze akár luxuslakás is gazdára találhat ipari portálon ritka esetben és fordítva is működhet egyszer – egyszer, de ez nem általános. A jól rendezett valós információ sokkal több segítséget nyújt mindkét oldalnak. 

További előnyök: 

- nagyobb nyilvánosság segíti azt hogy biztosan eljusson a megcélzott szakmához és magasabb áron lehessen eladni egy ipari ingatlant. Sokkal több helyen, sokkal intenzívebben tudja egy ipari ingatlan közvetítő meghirdetni (sok ingatlanos portálon akár havi 60-120 ezer forintos hirdetési költség mellett) megbízásait a siker érdekében. 

- hirdetés egy jól működtetett portfólió esetén a Google Ads (fizetős) rendszerében is bekerül közvetlenül az ipari ingatlanok keresői részére 

- sokszor az értékesítéshez egy vagy több iparág felé kidolgozott értékesítési stratégia szükséges. Itt a legnagyobb a hozzáadott érték mert sokszor az ipari ingatlant csak bizonyos tevékenységű vásárló tudja hasznosítani

- az ipari ingatlanok piaca jelentősen eltér a lakó ingatlanok piacától. Sok kérdés merül fel mindig, és nem árt ha olyan ipari ingatlan közvetítő segíti a folyamatot, aki már sok adásvételt csinált végig. 

- az ipari ingatlanok könnyen túlárazhatók, ugyanis nincsenek nyilvános adatok a kevés ipari ingatlan adásvétel pontos összegeiről. Ráadásul ezek annyira különböznek egymástól mint mérteben, mint műszaki tartalomban hogy lehetetlen általános és könnyen használható átlagárat számolni.

- a vevők először kis földrajzi területen keresnek megoldást. Az ott hirdetett ipari ingatlanokat látják csak. Amennyiben egy közvetítéssel foglalkozó cégnek sok helyen van kínálata, gyorsabban kapcsolatba kerül a Vevővel és ajánlhat egy távolabb lévő alkalmas ipari ingatlant. 

- egy gyakorlott ipari ingatlanközvetítő sok olyan megoldást tud ajánlani a Feleknek amit már másutt biztonsággal alkalmaztak, legyen az jogi vagy üzleti megoldás. Ennek része a Megbízók felé az Érdeklődök/Vevők céghátterének vizsgálata.

- értékesítés folyamata közben mérni és elemezni kell az ipari ingatlant érintő hatásokat, ezzel segítve a lehető legmagasabb áron történő értékesítést. Ha szükséges, az árat érdemes módosítani akár lefele, kár felfele.

Hátrányok

- jutalékot kell fizetni, ha a közvetítő hozza el az igazi Vevőt.

- ha nagy lendülettel sok közvetítőt bíz meg a Tulajdonos (nem ritka akár 8-10 db megbízás is) és egy Vevő jelölt több közvetítőt is megkeres egymás mellett, abból veszekedés alakulhat ki hogy ki ajánlotta előbb, ki hozta előbb az ingatlanhoz, stb. Ráadásul ha sok irodához kerül egy ingatlan, előfordulhat, hogy senki nem tesz bele munkát, mert nem érzi sajátjának így az ügyet.

Elég a jó eredményhez ha max. 2-3 db aktív ipari ingatlanokkal foglalkozó közvetítő kap megbízást, mert így is minden fontos és kevésbé fontos helyen  megjelenik az ingatlan hirdetése. 

Ha kérdése van keressen bizalommal a Kapcsolat oldal elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő