Ugrás a tartalomra
     

Ipari ingatlan közvetítése

 

Ipari ingatlan közvetítő megbízása – a lehető legmagasabb eladási ár elérése érdekében

Hogyan lehet elérni…….

Megbízás előnyeiről és hátrányairól szól ez a rövid írás.

Akkor tudja/hajlandó egy Vevő a lehető legmagasabb áron megvenni az adott ipari ingatlant ha adottságait 80-100 %-ban ki tudja használni. Akkor jó vétel számára ha nincsenek jelentős „holt terek”, és az ingatlan egészét profit termelésre tudja fordítani. Akár raktárról, akár üzemről vagy más speciális ipari tevékenységről van szó.

Akkor hasznos egy ipari ingatlan közvetítő, ha ezt felismeri, összefoglalja és felületein az ipari ingatlan előnyös tulajdonságait közvetíti a szakmai Keresők felé. Erre a hagyományos lakó ingatlanokra kialakított internetes oldalak sokszor nem alkalmasak ahogy az ipari ingatlan portálok sem megfelelőek prémium lakások megjelenítésére. 

A jól összefoglalt és valós információ, több segítséget nyújt, mindkét oldalnak. 
 

Ipari ingatlanközvetítés előnyei: 

- irányított hirdetési rendszer segít, hogy biztosan eljusson a megcélzott szakmához az információ és az akkor lehetséges legmagasabb áron lehessen eladni egy ipari ingatlant. Több helyen, sokkal intenzívebben és célirányosan tudja, egy ipari közvetítő meghirdetni (sok olyan ingatlanos portálon ahol jelentős az ipari ingatlan kínálat) megbízásait, a siker érdekében. 

- hirdetés egy jól működtetett portfólió esetén a Google Ads (fizetős) rendszerében is bekerül közvetlenül az ipari ingatlanok keresői által használt kulcsszavakra.

- sok kérdés merül fel mindig jogi és egyéb területről. Egy gyakorlott ipari ingatlanközvetítő olyan megoldásokat tud javasolni, amit másutt biztonsággal alkalmaztak akár jogi akár üzleti feladatok megoldására. 

- az ipari ingatlanok könnyen túlárazhatók. Nincsenek nyilvános adatok, a ipari ingatlan adásvételek pontos összegeiről. Ráadásul az ingatlanok erősen különböznek egymástól mint méreteben, mint műszaki tartalomban, ezért itt nincs általános és könnyen használható átlagár.

- a Vevők először kis földrajzi területen keresnek megoldást, és csak az ott hirdetett ipari ingatlanokat látják. Ipari ingatlanközvetítő lehet az a híd, aki kapcsolatot képez más lokációk között kínálata segítségével, ha a Vevő nem jut eredményre keresése közben.

- értékesítés folyamata közben elemezni kell az ipari ingatlant érintő hatásokat, ezzel segítve a lehető legmagasabb áron ténylegesen megtörténő értékesítést. Ha szükséges, az árat érdemes módosítani bármely irányba.
 

Hátrányai:

- jutalékot kell fizetni, ha a közvetítő hozza el az igazi Vevőt.

- ha nagy lendülettel sok közvetítőt bíz meg egy Tulajdonos (nem ritka akár 8-10 db megbízás is) és egy Vevő jelölt több közvetítőt is megkeres egymás mellett, abból akár veszekedés is kialakulhat. Ennek az lehet az következménye, hogy idő után senki nem foglalkozik az ingatlannal igazán.

 

Javaslat:

Elég a piacon a mennyiségi megjelenéshez, ha max. 2-3 db aktív ipari ingatlanokkal foglalkozó közvetítő kap megbízást, mert így is minden fontos és kevésbé fontos felületen megjelenik az ingatlan hirdetése.

A másik lehetőség, hogy egy ipari közvetítő megbízása limitált időre. Ekkor a Megbízott érdemesnek látja, hogy további többlet energiákat fordítson az értékesítésre, ami gyorsabb eredményt jelenthet a Megbízónak. 

Ha kérdése van keressen bizalommal a Kapcsolat oldal elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő