Ugrás a tartalomra
     

Ipari ingatlan arányai

Ipari ingatlanok sokféle szakma követelményei szerint épültek, ami miatt számos változattal találkozhatunk. Ezt a helyzetet még tovább színesíti, hogy az idő múlásával is, egy szakma más és más igényekkel és követelményekkel szembesül.

Ebben a cikkben igyekszem azokat a fontosabb összefüggéseket feltárni, amivel a gyakorlatban találkozik az eladó ipari ingatlant kereső.

Az első és legfontosabb arány az ingatlanon belül a beépített terület és a szabad földterület aránya. Ezt korábban nem szabályozták ennyire erősen ezért a régi építésű ipari ingatlanok esetén találkozhatunk 60-80%-os beépítettséggel. Egy ingatlannak szerzett joga a használatbavétel időpontjában érvényes szabályokkal működni és üzemelni egészen addig, amíg jelen időben a Tulajdonos nem folyamodik (pl. átépítés céljára) építési engedélyért. 

Ebben az esetben már az egész ingatlannak kell megfelelnie a jelenlegi (2022-es) építési szabályoknak, ami miatt akár jelentős bontási feladatokat is előírhat a hatóság. 
Jelenleg a GIP és GKSZ öveszetekben maximálisan 30-50%-os beépíthetőség lehetséges. 

Második arány ipari ingatlanokkal kapcsolatban az építményen belüli üzem/raktár – iroda – bemutatóterem/üzlet – szociális blokk – egyéb területek aránya. Ezeket többé kevésbé minden ipari ingatlan tartalmazza, van, amit csak egészen minimális mértékben. A legfontosabb területek az üzem/raktár amely általában egy vagy több részből álló „tégla-testek” amelyek az üzemeltetés szempontjából a fő rendetetést adják. 

Amennyiben kereskedelmi tevékenység a leghangsúlyosabb az adott ipari ingatlannál, akkor jellemző a 10% körüli iroda/raktár elosztás ahol az irodába beleértendő a szociális és kiszolgáló terület is. Legtöbbször kevés ember működteti a létesítményt és fontos minél több áru tárolása, kezelése a megfelelő technológiával.

Ha gyártásról beszélünk, akkor a legnagyobb arányt a gyártó-üzemi terület adja, de szorosan kapcsolódik raktár a termeléshez, amely alapanyag raktár, félkész termék raktár és készáru raktár részekre bontható. Ezek mérete és helye függ az adott gyártási technológiától folyamat kezelésétől. 
Ezek nem mindig különülnek el helyiségenként, de mindenképpen szükséges, e szempontokra is figyelni, eladó ipari ingatlan keresés esetén.

Harmadik arány az ipari telkek keresésekor a megkövetelt zöldfelület aránya. Ez általában 20-35% között mozog, amely azt adja meg, hogy az adott ipari telek esetén, a beépített terület mellett mekkora m2 szabad zöld területet kell megtartani burkolat és beépítés nélkül. Telken belüli közlekedés és parkolás szempontjából, ez fontos szám.

Bármely kérdés esetén keressen a Kapcsolat oldal elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő 
és értékbecslő