Ugrás a tartalomra
     

Ipari ingatlan m2 árak

Ha valaki ezt kérdésként felteszi, általában egy tapasztalati számot vár, amely megmondja mennyiért vásárolnak ipari ingatlant, vagy mennyi átlagosan a az ipari ingatlanok m2 ára.

Ez a szám legfeljebb csak nagy statisztikai átlagként jöhet létre, amely konkrét esetben csak annyit ér, mintha egy átlagos használt autó árát meg tudnánk adni, gyártmánytól és évjárattól függetlenül. Ilyen nagyon statisztikai átlagot több nagy ingatlanos portál is megjelenít, de ez csak érdekes adatnak vegyük, ami játék a számokkal egy teljesen heterogén halmazban.

1. Ha valós iránymutatást szeretne kapni elsőnek az ingatlan hely és jogi helyzetét kell kiindulásként megnézni. Az ipari ingatlant képzeletben részekre kell bontani, és ezen részeket kell külön-külön megvizsgálni. Ipari ingatlanok rendkívül sokféle arányban épültek – üzem-iroda, raktár-iroda vagy akár raktár-műhely-iroda, és még lehetne sorolni a végtelenségig. Érdemes, olyan ipari ingatlannal foglalkozó szakember segítségét akinek több ügyletre van rálátása kér munkájából kifolyólag, ezért az ipari ingatlan részeire jobban tud közelítő árat mondani, mint aki csak a hirdetési portálok kínálatából próbál tájékozódni. Az egyszerű összehasonlító értékmeghatározásnak van tere, akkor ha ismerünk több hasonló és összevethető ipari ingatlannal kapcsolatos megtörtént adásvételeket. Nem akarom feleslegesen túlbonyolítani de muszáj feltárni a mélyben húzódó összefüggéseket.

2. Másik megközelítés esetén szintén eltérnék hagyományos összehasonlítás elvétől.
Ha az ipari ingatlan nemrég épült, mindenképpen a jelenlegi építési árakból érdemes kiindulni mert onnan közelítve jobban meghatározható az ár, valamint hozzáadva a telek értékét közművesített állapotban. Ha az ipari ingatlan régi, azt kell megnézni, hogy az épület alkatrészeiből mit kell „kukába dobni” és a maradékot beárazni ha használható a továbbiakban. Avulással számolva itt nincs más mint körülbelül kalkulálni. Ha az ipari ingatlan önálló, akkor a telek értéke messze felülmúlhatja a felépítmény értékét, a hely és közművesítés mértéke alapján. Itt is fontos tényező az ár és a jogi helyzete az ingatlannak. Az is fontos tényező, hogy milyen „jövőképe” van a régiónak (hatósági oldalról) és milyen fejlesztések várhatók a környezetében. Ezeket és még más elemeket összefésülve érdemes meghatározni az adott ipari ingatlan ár tartományát.
Jelenleg amikor ezt a cikket írom -2022 November – elég képlékeny a gazdasági környezet. Nem akarom hosszasan sorolni, de nem tudni mit hoz a közeljövő. Összességében kalkulált ár így is csak közelítő lehet, ezért fontos a piaci környezet reakciók követése, vizsgálata. Könnyen túlárazható egy ipari ingatlan ami felesleges éveket jelenthet. Itt is érdemes szakember segítségét kérni, aki ezen módszerek és tapasztalata alapján javasolhat egy ár tartományt, amelyen kellő nyilvánosság mellett meghirdetve, eredményre vezethet. 

3. Szívesen írnék ide árakat ha egy „állandó” világ venne körül minket, de nem ez van körülöttünk. A használt ipari ingatlan nem standard termék, ezért összetett háttér szerint alakulnak az adásvételek árai.
Az ingatlan felmérése nélkül sajnos nincs közelítő érték sem, mert - az autós hasonlatnál maradva - itt nincs egy hasznaltauto.hu portál, ami pontosan eligazítana az árak tekintetében.

Kérdés esetén keressen a Kapcsolat oldalon keresztül.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő