Ugrás a tartalomra

Ipari ingatlanokról általában

Ipari ingatlanok meghatározása nem egyszerű feladat, megpróbálom kicsit távolabbról megközelíteni. Az ingatlanokat általánosan fel lehet osztani lakó, és nem lakó ingatlanokra alaprendeltetésük szerint. További felosztások is lehetségesek de szeretném egyszerűsíteni ezt az anyagot. Összes ingatlan számát tekintve a lakóingatlanok jelentik a 90%-ot, nem lakó ingatlanok a kb. 10 %.

Nem lakó ingatlanok.
A nem lakó rendeltetés esetén sokféle ingatlan fajtát különböztetünk meg de négy nagy csoportot használati módjuk szerint itt kiemelnék.
A legnagyobb halmaz az ipari ingatlanoké amelyet közvetlenül ipari szereplők használnak. Ezeket hirdetési oldalakon raktár, üzem gyár, műhely telephely néven találhatjuk.
Második a kereskedelmi ingatlanok amelyeket rendszeresen látogatunk. Ezeket üzlet, bevásárló központ, pláza, kis- és nagykereskedés néven találjuk.
Harmadik halmaz az iroda területet képviselő ingatlanok. Ezeket iroda, irodaház, vagy bemutatóterem néven találjuk.
Negyedik halmaz a vendéglátás és szálláshely szórakoztatás céljára alkalmas ingatlanok.

Ipari ingatlanok
Továbbiakban az ipari ingatlanokat részletezem, ahol a fő rendeltetés az ipari tevékenység, de mellette ezek is tartalmazhatnak iroda, üzlet és egyéb tevékenységre alkalmas ingatlanrészeket.
Ipari tevékenység szerint az ipari ingatlanokat tárolási (raktár) vagy termelési (gyár, üzem) rendeltetés érdekében hozták létre. Az első rendeltetés a tárolási tevékenységekre alkalmas ingatlanok amelyeket elsősorban raktár, raktárbázis logisztikai központ és ezek szinonimái jellemeznek.
A második a különböző gyártási tevékenységek végzésére alkalmas létesítmények, amelyek leggyakoribb elnevezése a gyár, üzem, műhely.
Számtalan további rendeltetés létezhet amit nehéz bárhová besorolni (pl. szerver központ) de egyszerűség kedvéért használhatjuk az ipari ingatlan megnevezést mint ipar által használt ingatlan.

Ipari ingatlanok tulajdonságai
Első fontos jellemző, hogy az ipari ingatlanok belső arányokat, és adottságokat tekintve rendkívül sokfélék. Majdnem lehetetlen két hasonlót találni mert egyedi igények alapján tervezték Őket. Második jellemző hogy különböző korokban, az akkor használt ipari technológiát szolgálva épültek - ez tovább növeli a változatok számát.
Harmadik jellemző hogy megváltozott körülöttük a közvetlen környezet az évtizedek alatt. Ami még korábban városon kívüli ipari területnek számított az ma már rozsdaövezetként lakóövezettel körülvett környezetnek számít.
Ipari ingatlanok piacának tendenciái teljesen más logika szerint működnek, mint a lakóingatlanoké. Nagyrészt el kell felejteni az ott alkalmazott módszereket. Egy ipari ingatlannak elsősorban jövedelem termelő funkciója van ezért az objektív szempontok párhuzamosan vizsgálat tárgyai az egyébként fontos szubjektív benyomásokkal. Ebből kiindulva nehéz vagy sokszor lehetetlen az ipari ingatlanok hirdetései rövid pár szavas leirásai alapján eligazodni és eldönteni, hogy személyes megtekintésre alkalmas-e a kinézett ipari ingatlan vagy sem. További anyagokat töltök fel ipari ingatlan témában honlapomra.
Kérdés esetén keressen az alábbi elérhetőségeken.

Tisztelettel Radnai Ervin ipari ingatlanközvetítő és értékbecslő
Mob:06-20-323-8556