Ugrás a tartalomra
     

Ipari terület m2 árak (2022 II. félév)

Ipari területek esetén a legfontosabb az eladási ár, de nem az egyetlen költség tényező amivel számolni kell. A döntéshez az összes költséget alapul kell venni amely az ipari terület adottságaihoz tartozik.

Ipari terület fogalma
Ipari területnek (teleknek) nevezzük az építési telkek azon csoportját, amely gazdasági tevékenységet ellátó létesítmény kialakítására alkalmas, az engedélyezési helyi hatályos szabályozás alapján. Ezek általában elkülönülnek a lakó épületek céljára alkalmas területektől, mivel itt környezetre zavaró hatású tevékenység is végezhető. (kivétel a régi városi zárvány területek)

Ipari területek piaci helyzete
Ipari területekből 2022 első félévére jelentős hiány alakult ki, köszönhető az elmúlt évek hitelpolitikájának. A legkeresettebb 2000-3000 m2-es méret tartományban, már egyenesen ritkaság számba megy jó adottságú ipari területet találni Budapesten, és közvetlen környékén.  A kereslet mennyisége lényegesen meghaladja a kínálatot, addig amíg olcsó hitelek rendelkezésre állnak. 10 000 m2 méret felett már nagyobb a kínálat, egyszerűen azért mert itt már jóval kisebb a cégek száma akik új létesítmény megalkotására képesek.

Jelenlegi kínálati árak
A kínálati hiány a korábbi időszakhoz képest jelentős áremelkedést okozott. Egy kis méretű ipari telek akár 20 000 – 30 000 Ft/m2 között is eladható (volt eddig), ha az egyéb adottságaik és tulajdonságaik rendben vannak. Nagyobb méretű területek esetén (1 hektár és nagyobb) beruházások gazdaságos keretben tartásához, mindenképpen a 20 000 Ft/m2 ár alatti tartomány kerülhet szóba még most is. Kínálat van magasabb áron is de ezek nagyon lassan vagy egyáltalán nem találhatnak gazdára.
 
További költségtényezők (ipari telkeknél)
Ipari területek esetén a másik fontos költség tényező, a közművek helyzete, elérhetősége. A villany, víz és csatorna közmű hálózathoz megfelelő csatlakozási pontok szükségesek, abban a kapacitásban amiben a működő ipari létesítménynek szüksége lesz. Lehet, hogy ez most „apró” részletnek tűnik, de nagyon fontos a vásárlás előtt tisztázni nincs-e olyan kapacitás hiány (akár párhuzamos környékbeli fejlesztések miatt) ami gátolja az új telephely árammal vagy más közművel való ellátását.

Ne az Eladótól tájékozódjon általában
Az Eladó nem területfejlesztési vagy ingatlanfejlesztési szakember a legtöbb esetben (de akár előfordulhat hogy az), és lehet, hogy már nem aktuális információval rendelkezik. Ez általában nem megtévesztési kísérlet, egyszerűen a Vevőnek tájékozódni kell abban az időpillanatban az illetékes közmű szolgáltatóknál, amikor döntést szeretne hozni. Szerezzen írásban állásfoglalást és/vagy árajánlatot amely a konkrét ipari területre és a szükséges közmű kapacitásra szól. 

Út és elérhetőség
Következő fontos költség tényező a telekre vezető szilárd burkolatú út megléte/nemléte és az ezzel, kapcsolatos költségek ismerete. Szerencsés esetben létezik szilárd burkolattal ellátott út és erre nem kell költeni. Ha ez nincs kiépítve, akkor ezzel is számolni kell néhány ritka kivételtől eltekintve.

Találkoztam többször munkám során, hogy a telek  árát messze meghaladta az út és közművek becsült költsége. 

Egy ipari terület eladási négyzetméter ára lehet magas, de minimális további költségekkel kell más oldalról számolni.
Lehet a terület négyzetméter ára alacsony, de akár több száz millió forintos további ráfordítás szükséges ipari felhasználásához.
(további lehetőség hogy magas az eladási ár és jelentős további költség is van - ilyenkor sokáig tulajdonos marad az Eladó)

Ipari telek választás esetén a teljes képet kell vizsgálni és az összes költség ismeretében érdemes megfelelő döntést hozni.

Ha kérdése van keressen bizalommal a Kapcsolat oldal  elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő