Ugrás a tartalomra
     

Ipari telek m2 árak (2023 II. félév)

 

Ipari telek vásárlása esetén az eladási ár a legfontosabb, de ez nem az egyetlen költség tényező, amivel számolni kell. A döntéshez az összes költséget alapul kell venni, amely az ipari terület adottságaihoz tartozik és nem közvetlenül a létesítmény építéséhez köthető.
 

Ipari telek fogalma
Ipari teleknek nevezzük az építési telkek azon csoportját, amely gazdasági tevékenységet ellátó létesítmény kialakítására alkalmas, a helyi hatályos szabályozás szerint. Ezek általában elkülönülnek a lakó épületek céljára alkalmas területektől, mivel környezetet terhelő, zavaró hatású tevékenység is végezhető. 

Ipari telkek piaci helyzete
Ipari telkekből 2018-tól jelentős hiány alakult ki, részben köszönhető az elmúlt években - alacsony kamat mellett - nyújtott hitelprogramoknak. Ez a kínálati hiány 2023 végén is fennáll,  belátható ideig ez fenn is marad különböző okok miatt. 

A legkeresettebb méretek 2000-3000 m2-es ipari telkek, amelyek alig találhatóak a magyar piacon, különösen Budapesten, és közvetlen környékén. (jó közlekedési és közmű adottságokkal bíró telkekre gondolok) A kereslet mennyisége, ebben a méret tartományba mindig lényegesen meghaladta a kínálatot, mert a magyar gazdaságban azon cégek száma magas, akik ekkora ipari telken fejleszthető, ipari létesítményt használni tudják. 10 000 m2 telek méret felett, már nagyobb kínálat található, Vásárlók száma jóval kevesebb, egyszerűen azért mert itt már jóval kisebb a cégek száma, akik ekkora méretben működnek. Több hektáros ipari területeknél még nagyobb a kínálat mennyisége és jóval kisebb a tényleges Keresők darabszáma.

Jelenlegi kínálati árak
Fentiekből kiindulva egy kis méretű ipari telkek helytől függően akár 20 000 – 35 000 Ft/m2 közötti áron is eladhatók, ha az egyéb adottságaik és tulajdonságaik rendben vannak. Nagyobb méretű területek esetén (1 hektár és nagyobb) beruházások gazdaságos keretben tartásához, mindenképpen a 15 000 - 20 000 Ft/m2 ár alatti tartomány kerülhet szóba még most is. Kínálat van magasabb áron is, de ezek nagyon lassan vagy egyáltalán nem találnak gazdára.
 
További költségtényezők
Ipari telkek esetén, a másik fontos költség tényező a közművek helyzete, elérhetősége. A villany, víz és csatorna közmű hálózathoz megfelelő csatlakozási pontok szükségesek, abban a kapacitásban amiben a működő ipari létesítménynek szüksége lesz. Lehet, hogy ez most „apró” részletnek tűnik, de nagyon fontos a vásárlás előtt tisztázni nincs-e olyan kapacitás hiány (akár párhuzamos környékbeli fejlesztések miatt) ami gátolja az új telephely árammal vagy más közművel való ellátását. Egy lakó építési telek esetén magától értetődőnek tekintjük, hogy a közművek elérhetők, mivel nem is lehet máshogy. Ipari telkeknél ezt minden esetben meg kell vizsgálni alaposan, mi a jelenlegi helyzet.

Ne az Eladótól tájékozódjon kizárólag
Az Eladó általában, nem területfejlesztési vagy ingatlanfejlesztési szakember a legtöbb esetben, és lehet, hogy már nem aktuális információval rendelkezik. Előfordul, hogy nem pontos az amit mond. Ez általában nem megtévesztési kísérlet, egyszerűen a Vevőnek tájékozódni kell az aktuális viszonyokról az illetékes közmű szolgáltatóknál, amikor fejlesztési döntést szeretne hozni. Szerezzen lehetőség szerint írásban állásfoglalást és/vagy árajánlatot amely a konkrét ipari területre és a szükséges közmű kapacitás elérhetőségéről és a fizikai kiépítés költségeiről. 

Út és megközelítés (pl. kamionnal)
Következő fontos költség tényező a telekre vezető szilárd burkolatú út megléte/nemléte, és az ezzel, kapcsolatos költségek ismerete. Szerencsés esetben létezik szilárd burkolattal ellátott út és erre nem kell költeni. Ha ez nincs kiépítve, akkor ezzel is számolni kell néhány kivételtől eltekintve. Figyelni kell arra, van-e súlykorlátozás a környéken!
Találkoztam többször munkám során, azzal a sajátos helyzettel, hogy az ipari telek tényleges árát, messze meghaladta a kiépítendő út és közművek becsült összes költsége. 

Összefoglalás
Egy eladó ipari telek négyzetméterára lehet magas, de minimális további költségekkel kell számolni közmű és út oldaláról.

Egy eladó ipari telek négyzetméterára lehet alacsony, de akár több száz millió forintos további út és közmű ráfordítás szükséges a teljes használhatóvá tétel érdekében.
Egy ipari telek eladási négyzetméter ára lehet magas, és akár több száz millió forintos további út és közmű ráfordítás szükséges a teljes használhatóvá tétel érdekében – ebben a helyzetben, sokáig tulajdonos marad még az Eladó :))

Ezeken a fő szempontokon kívül még további egyedi és a helyszínhez kapcsolódó tényezők is felmerülhetnek. (pl. régészet, stb.) Ipari telek választás esetén, a teljes képet kell vizsgálni, és ennek ismeretében lehet megalapozott döntést hozni.
Ha kérdése van keressen bizalommal a Kapcsolat oldal  elérhetőségein. 

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő