Ugrás a tartalomra
     

Eladó ipari telek választása Budapesten

Ipari telkeknek nevezzük, az építési telkek azon csoportját, amelyek a helyi szabályozási terv alapján, ipari vagy gazdasági övezetben találhatók.

Nagyon kevés szabad ipari terület van már a főváros határain belül, amelyek még használhatók ipari létesítmények fejlesztésére. Ezek egy része a zárványként megmaradt barnamezős területeken (régi gyár területeken belül) találhatók. Itt előny általában a nagy mennyiségű közmű kapacitás amely a régi iparterületeken korábban kiépítettek.

Másik részük az M0-ás körgyűrű közlekedési csomópontjai közelében vannak. Arra érdemes felkészülni, hogy modern ipari épületekkel rendelkező környéken vagy irreálisan magas áron lehet még egy-egy ipari telket venni, vagy még magas áron sem.

Általánosan elmondhatjuk, hogy minél értékesebb egy telek, annál nagyobb értéket képvisel egy befejezett létesítmény ahhoz képest mintha ugyanazt, ugyanakkor építenénk fel egy fővárostól távolabbi kevésbé frekventált helyen, azonos építési költség mellett.

Ha egy ipari beruházó talál egy ipari telket, akkor első szubjektív pozitív benyomás után a következő szempontokból vizsgálódjon:

  • az első a kerület építési szabályzatának megismerése, ami meghatározza, hogy milyen tevékenység végezhető a területen.
  • második a teherforgalommal és/vagy kamionnal történő megközelíthetőség (behajtási engedély nélkül vagy engedéllyel) lehetősége és módja.
  • a harmadik és közmű kapacitások és csatlakozások lehetősége abban a mennyiségben amelyre az adott beruházásnak szüksége lehet.

Ekkor érdemes tovább tárgyalni az Eladóval, ha már tudjuk a leendő beruházás előtt jogi, közlekedési és közmű akadályok nincsenek.
Ha ezt fordítva történik, rengeteg előkészítésre fordított munkaidő és energia mehet kárba értelmetlenül.

Önkormányzat illetékes osztályán kell tájékozódni ahol még sok olyan információ is felmerülhet amely hasznos lehet az egész beruházást tekintve.

Közműhelyzet tisztázása a legfontosabb. Előfordul, hogy egy ipari fejlesztési övezetben átmenetileg vagy hosszabb időre „elfogy” a leköthető közmű kapacitás, az adott gerinc vezeték terhelhetősége miatt, a következő közmű bővítésig. Vásárlási döntéssel párhuzamosan közvetlenül kell a szolgáltatókkal egyeztetni írásban, akár a tervezést is előkészítve. Ha szükséges a tömegközlekedési elérési lehetőségeket is fel kell térképezni.

Alapesetben zavaró hatású tevékenységre Budapest határain belül nem adnak engedélyt a lakóövezetek „védelme” miatt. Ha az adott ipari tevékenységnek nincs a környezetre terhelő hatása (zaj, füst, rezgés, stb.) akkor érdemes elindítani a beruházást.

Végül egy nagyon jó térképet és eszközt ajánlok arra hogy bárki ellenőrizze, hogy a kiszemelt terület milyen övezetbe tartozik és milyen szabályozással rendelkező zónák veszik körül:

https://budapestkozut.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=b0...

Itt érdemes a bal felső sarokban a három kis ponton az „Átlátszóság” mértékét változtatni, így azonosítható Budapest területén található építési területek.
Kérdés esetén keressen a Kapcsolat oldalon keresztül.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő