Ugrás a tartalomra
     

Helyrajzi számok felépítése és jelentése

Az ingatlan nyilvántartás alapja Magyarországon a Földhivatali nyilvántartási rendszer. Minden ebből indul ki, jogilag ez az origó. Ipari ingatlanoknál is ez az egyedi azonosítás eszköze.
A helyrajzi szám felépítése információt hordoz az ingatlan származásáról és jelenéről.

1. Minden helyrajzi szám az adott település névvel együtt érvényes. Település név nélkül csak a szám önmagában ismétlődhet számtalan helyen. Budapesten a kerületet is szükséges megadni 

2. Egyes jelenlegi települések, két vagy több korábbi részből, összevonással jöttek létre. Ritkán előfordul, hogy nem számozták át az összevont városok vagy falvak ingatlanait, ezért néha a Földhivatali nyilvántartásban, már nem létező korábbi település neveket kell használni (ennél még furcsább esetek is előfordulnak).

3. Minden településen az ingatlanok számozása 1-el kezdődött, és a helyrajzi számok eredetileg egész számok voltak a nyilvántartás indulásakor.

4. A belterület és külterület külön kezelése számozásnál is megjelenik.  Ipari ingatlanok sok esetben külterületen találhatók A külterület számozása, annyiban más, hogy az egy „0”-val kezdődik, a belterület nem. Ez markánsan megkülönbözteti a két közigazgatási zónát.

5. A helyrajzi számok változnak, amikor a telkeket felosztják (parcellázzák), és a keletkezett telkek számába bekerült egy „/” jel Pl.: 123-es telekből lett 123/1, 123/2 és 123/3. Ha ezek tovább osztásra kerültek a logika ugyanaz.

6. Társasházi ingatlanoknál (Én sokat foglalkozom ipari társasházakkal) egy sajátos rendszer alakult ki a keletkezésük módja miatt, itt speciális a számozás. Épületek jelzésére bekerül egy betű. 
A legjobb, ha egy lakás helyrajzi számán keresztül mutatom be.
Pl. Budapest XXV. :) kerületében (egyszer majd lesz ilyen kerület), egy társasházban, a helyrajzi száma egy lakásnak a következő: 39342/4/B/21.

Itt a 39342. számú telek lett felosztva valamikor, a mi telkünk a 4. számú lett, amelyen legalább két társasház épült (épülhetett több is, ebből a számból csak ez látszik). A mi társasházunk jele a „B”, amely a második társasházat jelöli ezen a telken. Csak betű jelöléssel tudták megoldani, hogy ne továbbosztott teleknek lehessen értelmezni az épületet, hanem kizárólag telken lévő épületre utaljon, egyértelműen ez a jelzés. Az utolsó szám a lakásszám, a jelen esetben 21-es.
A teljes szám így néz ki: Budapest XXV. 39322/4/B/21

Kérdés esetén keressenek bizalommal.