Ugrás a tartalomra
     

Ipari ingatlan árak csapdája

Jelenleg (2023 év II. félév) Magyarországon, különösen a fővárosban és környékén, az eladó ipari ingatlanok piacán, egy csapda helyzet alakult ki.

Az elmúlt években, nagyon nagy mennyiségű és alacsony kamatozású hitelt öntöttek rá piacra gazdaságélénkítés szándékával, amely következtében az eladó használt ipari ingatlanok száma a minimálisra csökkent.
A kínálat hiánya miatt, a kevés számú és sokszor egyre gyengébb minőségű ipari létesítmények ára meg a maximálisra emelkedett. Ipari telkek piacán hasonló a tendencia.
 
Kedvezményes kamatozású hitelek elérhetősége (tudomásom szerint) jelenleg átmenetileg szünetel, (nem tudni meddig) a piaci kamatozású hitel (12-18% éves kamat) magyar gazdasági vállalkozások számára vállalhatatlan terhet jelent. 
Ipari ingatlan piacon lévő kisszámú Eladó, kínálati irányárain egyelőre nem változtat, mert vagy várja a „bőség” visszatérését, vagy csak egyszerűen nem vesz tudomást a recessziós gazdasági környezetről.

Ez az állapot egy szinte tranzakció nélküli időszakot eredményez, ahol minimális adásvétel születik a az Eladók és Vevők között húzódó óriási szakadék miatt.

Hol van itt a csapda?

Amikor egy ipari ingatlan tulajdonos, aki szeretné értékesíteni ipari ingatlanát, megnézi a kínálati árakat a hirdetési portálokon, olyan számokkal találkozik, amit valós vásárlóerő és valós ajánlat soha nem támasztott alá. 
Sokszor akkor sem, amikor bőven volt „szinte ingyen” hitel. 
(sok az eladó ipari ingatlanok piacán a 6-10 éve állandóan aktívan hirdetett ipari ingatlan)
Jelenleg a budapesti és az agglomerációs ipari ingatlan kínálat jelentősen TÚLÁRAZOTT ahhoz a céges/vállalati vásárlóerőhöz képest, ami egyébként az adott méretű ipari létesítményt hasznosítani tudja.
Amikor egy ipari ingatlan Tulajdonos, aki szeretné értékesíteni ipari ingatlanát, irreális árakkal találkozik, és óhatatlanul TÚLÁRAZZA saját ingatlanát, és nem jut el az értékesítésig!

Ez a csapda, ami a piacot gúzsba köti jelenleg. (a túlárazott ipari ingatlanok kínálata)
Létező jelenség, hogy a Tulajdonosok a túlárazott ingatlanok értékét, néhány hét vagy hónap után valóságként rögzítik magukban - piaci megerősítés híján is - ezt követően az ettől eltérő alacsonyabb árat meg, VALÓSÁGOS veszteségként érzékelik. 
Senki sem szeret veszíteni, csökkenteni árait. De mihez képest? A piac által ALÁ NEM TÁMASZTOTT árhoz képest? Ez valódi veszteség? Vagy csak illúzió?

Válaszolja meg mindenki magában.

Az ipari ingatlanok árai sokkal erősebben kötődnek a körülöttük lévő gazdasági környezethez.
Ebből érdemes kiindulni, és tesztelve a piacot – megfelelő nyilvánosság mellett, akár szakember segítségével – lehet a legjobban megtalálni az abba az időszakban LEHETŐ LEGMAGASABB eladási értéket.
Ha segíthetek tanáccsal, javaslattal keressenek/keressetek az alábbi elérhetőségeken:

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő