Ugrás a tartalomra
     

Ipari ingatlan tulajdoni lap ingyen

Sokan, tapasztalatom szerint nem ismerik azt a lehetőséget, hogy minden állampolgár Ügyfélkapun keresztül, kétszer ingyenesen tölthet le egy naptári évben Tulajdoni lapot, a Földhivatal rendszeréből (2023-as évtől E-hiteles formában). 

Ha Valaki nem használja fel, akkor december 31-én éjfélkor „elvész”, majd újra elérhető az újévben a két letöltési lehetőség. Érdemes használni kiszemelt, vagy meglévő családi ingatlan esetén is.

Röviden leírom, hogy szerintem mi a legrövidebb út ennek eléréséhez.
 
Kiindulni a Magyarország.hu oldalról lehet, de nem érdemes még belépni! 
Bal oldali menüből kell választani a  „Tulajdon”  majd az „Ingatlan” pontokat, majd az utóbbin belül az „Ingatlankereső Online Földhivatali… „ menün kell belépni ahol tovább az „Ügyintézés indítása” gombra. 

Itt Ügyfélkapus bejelentkezés szükséges. Utána a rendszer a Földhivatal oldalára irányít ahol tovább a „Szolgáltatások indítása” menüre, és ezen belül az „Ingatlan keresés” almenüre.

Ekkor eldöntendő, hogy cím , vagy helyrajzi szám (Hrsz.) alapján keresünk.
Cím alapján valamit megtalálni Földhivatalnál, nagyon nehéz és időigényes! 
Sokkal hatékonyabb a helyrajzi szám alapú keresés.

Ha ezt választjuk három sort szükséges kitölteni. 
1. A település neve. Budapest esetén kerülettel kell megadni, csak ezt fogadja el: „Budapest XIV.” Budapest és a kerület között nem lehet semmi csak egy szóköz.
2. Belterület vagy külterület vagy zártkert.
3. Helyrajzi szám.

Ha tudja értelmezni a rendszer a beírt adatokat, akkor megvan az ingatlan, és a következő oldalon látható, hogy mit lehet kérni a rendszertől. Itt a található a két darab ingyenes lehetőségünk.

A Teljes vagy Szemle típus között az a különbség, hogy a Szemle típusnál csak az érvényes bejegyzések szerepelnek, a Teljes típusnál az összes érvényes ÉS törölt bejegyzés is ott van. Utóbbinál látható az ingatlan története, de emiatt már töltöttem le 60 oldalas tulajdoni lapot is. Én javaslom a Szemle típust, ami csak az érvénybe lévő bejegyzéseket tartalmazza.

Ha lekértük a képernyőre, már hiteles formában pdf. formátumban tudjuk lementeni a tulajdoni lapot.

Használja mindenki egészséggel. Bármely kérdés esetén, állok rendelkezésre.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő