Ugrás a tartalomra
     

Ipari telek vásárlás Áfa vonzata

 

Ebben a cikkben kifejezetten az ipari telkek adásvétele kapcsán felmerülő Általános Forgalmi Adó fizetési kötelezettséget vizsgálom. (2007. évi CXXVII. törvény)  Felépítménnyel rendelkező ipari ingatlanoknál más a helyzet. 

A tulajdoni lapot kell először megnézni, de ez nem mindig igazít el egyértelműen abban a kérdésben, hogy telek ingatlanról vagy felépítményes ipari ingatlanról van szó. Az olyan elnevezés hogy „kivett beépítetlen terület” építési telekre utal. Ha az elnevezésben szerepel valamilyen felépítmény neve, akkor az valószínűleg nem építési telek. 

Ipari telken beépítetlen területet értünk amely beépítésre szánt övezeteben fekszik, amelyen nincsen régebbi (és földhivatal által nyilvántartott) épület sem, valamint jogilag megkezdett és folyamatban lévő építkezés. Itt a nyilvántartás a döntő ezért érdemes tájékozódni. Önkormányzatnál célszerű kezdeni, de akár az egy NAV állásfoglalás sem „túlzás” az egyértelműség kedvéért. 
 
Az Eladó státusza az első és legfontosabb tényező. Ha az Eladó nem Áfa alany (magánszemély, AAM, stb.) akkor nem tud az ipari telekre Áfás számlát kiállítani, ezért nem adóval terhelten értékesíti az ipari telket (kivétel ha 2 éven belül a negyedik ingatlanát adja el, „sorozat jellegű ingatlanértékesítés”) A gyakorlat azt mutatja, hogy a közepes vagy kisebb területek esetén a Tulajdonosok között a magánszemélyek vannak többségben. Nagyobb ipari telkek esetén (2-3 Ha és ennél nagyobb ipari telek) már az Áfa alanyok vannak nagyobb számban.
 
Ipari telek adásvétele esetén a Vevő ha Áfa alany, ha nem, egyenes adózás szabályai szerint fizeti meg az Áfá-t az Eladónak. Az egyenes Áfa jelenleg 27%-os mértékű. Az ipari telek adásvétele esetén az Áfa kivetési kötelezettség kiterjed a foglalóra, valamint a vételár előlegekre. Teljesítés időpontja a kézhezvétel napja.

Amennyiben egy régi épület vagy épületmaradvány található az ipari telken akkor az általában (nyilvántartásban ellenőrizendő) általános felépítményes ingatlannak minősül. Rendszeresen találkozhatunk azzal a jelenséggel amikor teljesen más rendeltetésű épületeket találunk az iparinak mondott területen, mint ami a jelenlegi szabályozásból következne. Ez az utólagos átminősítések következménye.

A végén építési telek fogalma, amelyet az áfa Tv. 259. §-ában találjuk a 7. pontban: 

építési telek az olyan telek, amely beépítésre szánt területen fekszik, az építési szabályoknak megfelelően kialakított,
a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető, és amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m, 
továbbá amely egyúttal nem minősül beépített ingatlannak,
telek vagy telkek csoportja, amely a nyomvonal jellegű építmények elhelyezésére szolgál (építési terület) és amely egyúttal nem minősül beépített ingatlannak;

Ha kérdése van keressen bizalommal a Kapcsolat oldal elérhetőségein.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő