Ugrás a tartalomra
     

Kiadó ipari ingatlan keresése

Kiadó ipari ingatlanokkal kapcsolatban sokszor merül fel az a probléma, hogy nem lehet egymással összehasonlítani az egyes bérbeadó ipari létesítmények árait, mivel különböző ár képzések léteznek egymás mellett, ami nehezíti a reális összehasonlítást.
Itt is szükség lenne egy „THM-re”, mint a banki hitelek esetén.

Igazuk van az ezt kifogásoló bérleményt keresőknek, mert teljes zűrzavar van ezen a területen. 
Ennek oka, hogy a régi építésű ipari telephelyeket nem több bérlős használatra tervezték. Nincs kialakítva az a szakaszolás amely szerint most használják az ingatlan részeit.

Ráadásul hiába próbálják utólag kialakítani az egyedi mérés lehetőségét, 2-3 év és változnak a bérlői területek és arányok, lehetne az egész szakaszolási rendszert újra előröl kiépíteni. Legtöbbször hibrid megoldásokkal találkozunk, amely a közmű költségeket részben mérés, részben átalány alapján határozza meg.

Hirdetésekben a portálokon csak a bérleti díjakat tudják feltüntetni (ebben is van elég variáció - Euró/Ft, vagy négyzetméter ár/teljes terület ára, stb.). Szövegben több az információ. 
Ha új bérleményt kénytelen valaki keresni, készítsen egy kis táblázatot a kiszemelt ingatlanokról és az ott lévő költség viszonyokról. Ebben tüntesse fel az összes olyan tételt és elemet (még a legfurcsábbat is), amivel találkozik. Próbálja elkérni az egy-két évvel ezelőtti közmű fogyasztási adatokat is ha ez elérhető.

Ha ebben a táblázatban sikerül mindet számba venni, kialakulhat egy reális összkép arról, hogy melyik kiadó ingatlannak tényleg mi az ára. Így jobban követhető, hogy egy adott minőségi színt mellett, melyik megoldás a legkedvezőbb.

Ha valamiben tudok segíteni, keressen bizalommal.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő