Ugrás a tartalomra
     

Kiadó ipari ingatlan keresése - zűrzavar a piacon

 

Kiadó – elsősorban régebbi építésű - ipari ingatlanokkal kapcsolatban sokszor merül fel az a probléma, hogy keresés közben nem lehet egymással összehasonlítani az egyes kiadó ipari létesítmények árait. Különböző ár képzések léteznek egymás mellett, ami nehezíti a reális összehasonlítást. Itt is szükség lenne egy „THM-re”, mint a banki hitelek esetén.

Igazuk van az ezt kifogásoló bérleményt keresőknek, mert teljes zűrzavar van a piac e területén. Ennek oka, hogy a régi építésű ipari telephelyeket nem több bérlős használatra tervezték. Nincs olyan szakaszolás a gépészeti rendszerekben, amely szerint most használják az ingatlan részeit.

Ráadásul hiába próbálják utólag kialakítani az egyedi mérés lehetőségét, 2-3 év és változnak a bérlői területek. Lehetne, az egészet újra előröl kezdeni. Legtöbbször hibrid megoldásokkal találkozunk, amely a közmű költségeket részben mérés, részben átalány alapján határozza meg.

Hirdetésekben általában csak a bérleti díjakat tüntetik fel – mert ezt érdemes feltüntetni (ebben is van elég variáció - Euró/Ft vagy négyzetméter ár/teljes terület ár, stb.) a sokféle helyzet miatt. Szövegben lehet jobban kifejteni a bérlemény összes tulajdonságát és adottságát és ebből adódó költségeit. Szeretne mindenki egyszerű helyzetet teremteni de ez általában nem lehetséges.

Ha valaki új ipari bérleményt kénytelen keresni, készítsen egy kis táblázatot a kiszemelt ingatlanokról és az ott talált költség fajtákról. Tüntessen fel az összes olyan tételt és elemet (még a legfurcsábbat is), amivel találkozik. Próbálja akár elkérni, az egy évvel ezelőtti közmű fogyasztási adatokat is.

Ha ebben a táblázatban sikerül mindet számba venni, kialakulhat egy reális összkép arról, hogy melyik kiadó ingatlannak tényleg mi az ára. Így jobban követhető, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb összességében, nem csak első látásra.

Ha valamiben tudok segíteni, keressen bizalommal.

Radnai Ervin
ipari ingatlanközvetítő
és értékbecslő